Как молиться перед иконой Божией Матери «Нечаянная Радость», прося о помощи и исцелении

21:54, 13 Май, 2025
Анна Федорова
Кому из святых молятся
Иллюстрация: pronedra.ru

Сегодня Русская Православная Церковь чтит память преподобного Пафнутия Боровского — великого подвижника XV века, основателя знаменитого Боровского монастыря и духовного наставника многих иноков. Его жизнь стала примером глубокого смирения, ревностной веры и самоотверженного служения ближним.

В этот же день православные верующие с особым почтением празднуют день чудотворной иконы Божией Матери «Нечаянная Радость». Этот образ на протяжении веков пользуется особым почитанием, а многочисленные свидетельства рассказывают о чудесных исцелениях и духовной помощи, происходящих по молитвам перед иконой.

Торжественное прославление иконы совершается дважды в год — 22 декабря и 14 мая. Название связано с древним преданием о грешнике, который, искренне раскаявшись и воззвав к Пресвятой Богородице, получил прощение и исцеление. Икона «Нечаянная Радость» стала символом силы покаяния и напоминанием о безмерном милосердии Божием. Как отмечают духовенство и миряне, молитва перед этим образом приносит утешение, мир в сердце и ту самую «нечаянную радость», которая обновляет душу.

История написания этой православной иконы связана с преданием о чуде

Согласно древнему сказанию, некий юноша, погрязший в пороках и ведший греховную жизнь, имел обычай молиться перед образом Пресвятой Богородицы, повторяя ангельское приветствие: «Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою». Однажды, готовясь вновь совершить дурное дело, он по привычке обратился к иконе и внезапно узрел, что изображение ожило – раны Христа открылись и закровоточили. В ужасе он воскликнул: «О Владычица, кто это совершил?» На что Божия Матерь ответила: «Ты и прочие грешники своими беззакониями вновь распинаете Сына Моего». Лишь тогда юноша осознал всю глубину своего падения. Долгие часы он провёл в слезных молитвах, умоляя Пречистую Деву и Господа о прощении.

Царица Небесная не прекращала ходатайствовать за кающегося грешника, пока Спаситель не даровал ему помилование. Оставив прежнюю порочную жизнь, юноша начал жить в чистоте и благочестии, до конца своих дней со слезами благодарности вспоминая о «нечаянной радости» прощения, дарованной ему по молитвам Богородицы. Это трогательное предание легло в основу нового иконописного образа – «Нечаянная Радость». Точное время и место создания первоначального образа остаются неизвестными.

На иконе изображено помещение, где на стене висит образ Богоматери с Младенцем Христом на руках, а перед ним на коленях – молящийся юноша. В нижней части композиции обычно помещается начало повествования, послужившего основой для иконографии: «Человек некий беззаконник…»

В наши дни икона Божией Матери «Нечаянная Радость» глубоко почитается православными христианами. Её можно встретить практически в каждом храме, хотя широкое распространение этого образа в Москве началось лишь с середины XIX столетия. Чудотворный образ продолжает подавать верующим утешение и напоминает о безграничном милосердии Божием к кающимся грешникам.

Молитвы, тропари и кондаки, которые читают в церквях в этот день мая

Пресвятой Богородице пред иконой ея «Нечаянная радость»

Тропарь Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Нечаянная Радость», глас 4

Днесь, ве́рнии лю́дие, духо́вно торжеству́ем,/ прославля́юще Засту́пницу усе́рдную ро́да христиа́нскаго,/ и притека́юще к пречи́стому Ея́ о́бразу, взыва́ем си́це:/ о, Преми́лостивая Влады́чице Богоро́дице,/ пода́ждь нам неча́янную ра́дость,/ обремене́нным грехи́ и скорбьми́ мно́гими,/ и изба́ви нас от вся́каго зла,// моля́щи Сы́на Твоего́, Христа́ Бо́га на́шего,/ спасти́ ду́ши на́ша.

Кондак Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Нечаянная Радость», глас 6

Не и́мамы ины́я по́мощи,/ не и́мамы ины́я наде́жды,/ ра́зве Тебе́, Влады́чице./ Ты нам помози́,/ на Тебе́ наде́емся,/ и Тобо́ю хва́лимся,/ Твои́ бо есмы́ раби́,// да не постыди́мся.

Молитва Пресвятой Богородице пред иконой Ея «Нечаянная Радость»

О, Пресвята́я Де́во, Всеблага́го Сы́на Ма́ти Всеблага́я, гра́да и свята́го хра́ма сего́ Покрови́тельнице, всех су́щих во гресе́х, ско́рбех, беда́х и боле́знех ве́рная Предста́тельнице и Засту́пнице! Приими́ моле́бное пе́ние сие́ от нас, недосто́йных раб Твои́х, Тебе́ возноси́мое, и я́коже дре́вле гре́шника, на всяк день мно́гажды пред честно́ю ико́ною Твое́ю моли́вшагося, не презре́ла еси́, но дарова́ла еси́ ему́ неча́янную ра́дость покая́ния и преклони́ла еси́ Сы́на Твоего́ мно́гим и усе́рдным к Нему́ хода́тайством к проще́нию сего́ гре́шнаго и заблу́дшагося, та́ко и ны́не не пре́зри моле́ния нас, недосто́йных рабо́в Твои́х, и умоли́ Сы́на Твоего́ и Бо́га на́шего, да и всем нам, с ве́рою и умиле́нием поклоня́ющимся пред цельбоно́сным о́бразом Твои́м, да́рует неча́янную по коего́ждо потре́бе ра́дость: гре́шником, погря́зшим во глубине́ зол и страсте́й, — вседе́йственное вразумле́ние, покая́ние и спасе́ние; су́щим в ско́рбех и печа́лех — утеше́ние; обрета́ющимся в беда́х и озло́блениих — соверше́нное сих избы́тие; малоду́шным и ненаде́жным — наде́жду и терпе́ние; в ра́дости и изоби́лии живу́щим — непреста́нное Благоде́телю Бо́гу благодаре́ние; бе́дствующим — милосе́рдие; су́щим в боле́зни и долгонеду́жии и оста́вленным врача́ми — неча́емое исцеле́ние и укрепле́ние; ижди́вшим от неду́га ум — ума́ возвраще́ние и обновле́ние; отходя́щим в ве́чную и несконча́емую жизнь — па́мять сме́ртную, умиле́ние и сокруше́ние о гресе́х, дух бодр и тве́рдую на милосе́рдие Судии́ наде́жду.

О, Госпоже́ Пресвята́я! Умилосе́рдися о всех чту́щих всечестно́е и́мя Твое́ и всем яви́ всемо́щный покро́в Твой и заступле́ние: во благоче́стии, чистоте́ и честне́м жи́тельстве пребыва́ющия до сконча́ния их во бла́гости соблюди́; злы́я бла́ги сотвори́; заблу́ждшия на путь пра́вый наста́ви; вся́кому де́лу благо́му и Сы́ну Твоему́ уго́дному споспешеству́й; вся́кое де́ло зло́е и богопроти́вное разруши́; в недоуме́нии и тру́дных и опа́сных обстоя́ниих обрета́ющимся незри́мую по́мощь и вразумле́ние с Небесе́ ниспосли́, от искуше́ний, собла́знов и поги́бели спаси́, от всех злых челове́к и от враго́в ви́димых и неви́димых защити́ и сохрани́; пла́вающим спла́вай, путеше́ствующим спутеше́ствуй; су́щим в ну́жде и гла́де бу́ди Пита́тельница; неиму́щим кро́ва и приста́нища бу́ди покро́в и прибе́жище; наги́м пода́ждь одея́ние, оби́димым и непра́ведно гони́мым — заступле́ние; клевету́, поноше́ние и хуле́ние терпя́щия незри́мо оправда́й; клеветники́ и хули́тели пред все́ми обличи́; ожесточе́нно вражду́ющим неча́емое пода́ждь примире́ние и всем нам — друг ко дру́гу любо́вь, мир, и благоче́стие, и здра́вие с долгоде́нствием. Супру́жества в любви́ и единомы́слии сохрани́; супру́ги, во вражде́ и разделе́нии су́щия, умири́, соедини́ я́ друг ко дру́гу и положи́ им сою́з любве́ неразруши́мый; ма́терем детородя́щим ско́рое пода́ждь разреше́ние, младе́нцы воспита́й, ю́ныя уцелому́дри, отве́рзи им ум к восприя́тию вся́каго поле́знаго уче́ния, стра́ху Бо́жию, воздержа́нию и трудолю́бию наста́ви; от дома́шния бра́ни и вражды́ единокро́вныя ми́ром и любо́вию огради́; безма́терних сиро́т бу́ди Ма́терь, от вся́каго поро́ка и скве́рны отврати́ я́ и всему́ благо́му и богоуго́дному научи́, прельще́нныя же и во грех и нечистоту́ впа́дшия, скве́рну греха́ отъя́вши, из бе́здны поги́бели изведи́; вдов бу́ди Уте́шительница и Помо́щница, ста́рости бу́ди жезл; от внеза́пныя сме́рти без покая́ния всех нас изба́ви и всем нам христиа́нскую кончи́ну живота́ на́шего, безболе́зненну, непосты́дну, ми́рну и до́брый отве́т на Стра́шнем Суди́щи Христо́ве да́руй: преста́вльшияся в ве́ре и покая́нии от жития́ сего́ со А́нгелы и все́ми святы́ми жи́ти сотвори́; сконча́вшимся внеза́пною сме́ртию ми́лостива бы́ти Сы́на Твоего́ умоли́ и о всех усо́пших, и́же не и́мут сро́дников, о упокое́нии их Сы́на Твоего́ умоля́ющих, Сама́ бу́ди непреста́нная и те́плая Моли́твенница и Хода́таица: да вси на Небеси́ и на земли́ ве́дят Тя, я́ко тве́рдую и непосты́дную Предста́тельницу ро́да христиа́нскаго, и, ве́дуще, сла́вят Тя и Тобо́ю Сы́на Твоего́, с Безнача́льным Его́ Отце́м и Единосу́щным Его́ Ду́хом, ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.

Поделитесь этой новостью
Комментарии (0)

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *