Очень холодная вода может быть опасна для здоровья

23:44, 29 Июн, 2024
Максим Морозов
Источник: Факультеты, Здоровье

Холодная вода для многих доставляет удовольствие, но ее влияние на здоровье обсуждается уже давно. Многие исследования показали, что употребление очень холодной воды имеет как преимущества, так и недостатки.

Доктор Е Чи-Мин, врач тайваньской китайской клиники Вэйсинь и практикующий традиционную китайскую медицину, предупреждает, что постоянная тяга к холодной воде может указывать на основную проблему со здоровьем.

Ефектите од пиењето студена вода врз одредени здравствени состојби

Ахалазијата е нарушување на голтањето, во кое долниот езофагеален сфинктер не успева да се опушти, спречувајќи ја храната да влезе во желудникот. Студијата објавена во „Журнал за неврогастроентерологија и подвижност“ покажала дека пиењето студена вода од 2 степени ги влошува симптомите на ахалазија. Студијата покажала и дека ниските температури го зголемуваат притисокот на долниот езофагеален сфинктер при мирување, a пролонгираните контракции на хранопроводот ги влошуваат тешкотиите со голтањето.

Покрај тоа, пиењето студена вода може да предизвика мигрена. Студија спроведена на 669 жени покажала дека 51 (околу 8 проценти) имале главоболка откако испиле чаша студена вода. Оваа студија, исто така, покажала дека жените што имале мигрена во изминатата година имале двојно поголема веројатност да добијат главоболка по пиењето студена вода во споредба со оние што никогаш немале мигрена.

Придобивките од студената вода за одредени групи

Пациентите што се подложени на хемотерапија често доживуваат нарушувања на вкусот, што влијае врз нивните навики во исхраната и нутриционистичкиот статус. Студија на животни објавена во 2020 година во „Меѓународниот журнал за молекуларни науки“ покажала дека пиењето студена вода ги ублажува супресивните ефекти на антиканцерогените лекови врз перцепцијата на вкусот кај глувците. Истражувачите веруваат дека оралната криотерапија може да помогне да се спречат нарушувања на вкусот предизвикани од лекови за рак.

Понатаму, рандомизирано контролирано испитување покажало дека спортистите што се натпреваруваат во триатлони во топли услови можат да ги подобрат своите перформанси со пиење студена каша во текот на трката.

Желбата за студена вода може да укаже на основни здравствени проблеми

Рицугаку Кен, лекар по традиционална кинеска медицина во болницата „Курашики Хејсеи“ во Јапонија, објаснил дека човечкото тело има природна способност да ја регулира температурата. Сепак, тој предупредува дека продолженото пиење студена вода може да ја наруши оваа способност, што ќе доведе до нерамнотежа во регулацијата на телесната температура.

Слезината игра клучна улога во нашиот имунолошки систем со производство на бели крвни зрнца. Меѓутоа, во традиционалната кинеска медицина, слезината е тесно поврзана со желудникот и заедно играат клучна улога во варењето и апсорпцијата на хранливите материи во телото. Пиењето студена вода може да ѝ наштети на функцијата на слезината и на желудникот. Оваа нарушена функција може да влијае врз способноста на телото да ја метаболизира водата, потенцијално предизвикувајќи симптоми како што се едем и абдоминална надуеност.

Понатаму, д-р Јех вели дека ако некој постојано чувствува дека му е претерано жешко и дека сака да се олади пиејќи чаша студена вода, тоа може да биде знак за некој основен здравствен проблем.

Когда следует избегать употребления ледяной воды?

Доктор Йе предложил простой способ проверить нашу способность переносить холодную воду. Возьмите в одну руку стакан с холодной водой. Если вы можете удерживать его более минуты, не чувствуя боли, это показывает, что ваше тело в некоторой степени переносит холодные напитки. Однако, поскольку организм у всех разный, этот метод может подойти не всем. Если вам трудно удерживать холодную воду более минуты, это может означать, что ваш организм не может переносить такой холод, попадающий непосредственно в желудок. Поэтому рекомендуется избегать пить холодную воду и есть холодную пищу.

Кроме того, он рекомендует не пить холодную воду в следующих трех ситуациях:

— Во время менструации: холодная вода может затруднить кровообращение. Употребление холодной воды во время менструации может привести к менструальным спазмам и нерегулярным менструациям. Женщинам, склонным к менструальным спазмам, также следует ограничить употребление холодной воды вне менструального периода.

-После физических упражнений: кровеносные сосуды конечностей расширяются после физической нагрузки. Употребление холодной воды может привести к резкому сужению этих кровеносных сосудов. Поэтому в этот период рекомендуется выбирать воду комнатной температуры или горячую воду. Холодную воду следует пить только после того, как тело остынет и потоотделение прекратится.

-Людям, склонным к простудам: людям, которые часто простужаются, следует избегать употребления холодной воды.

Поделитесь этой новостью
Комментарии (0)

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *